Να δώσω στο παιδί παυσίπονο μετά το εμβόλιο;

Να δώσω στο παιδί παυσίπονο μετά το εμβόλιο;

VI-80543-DEPON-12/2018

Μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της Ιατρικής είναι σίγουρα τα εμβόλια. Πριν δεκαετίες, ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, η ερυθρά και η φυματίωση ήταν πολύ συχνά φαινόμενα. Ο λόγος που αυτή τη στιγμή φαντάζουν μακρινά στα μάτια και τα αυτιά μας, είναι χάρη στα εμβόλια. Ευτυχώς είναι πολλές οι αρρώστιες που με τα χρόνια «εξαφανίστηκαν». Παράδειγμα, η ευλογιά είναι μία αρρώστια που από τη δεκαετία του ‘70 πλέον εκλείπει από το χάρτη. Ωστόσο, όσο σημαντικά κι αν είναι όχι μόνο για την προσωπική, αλλά και την παγκόσμια υγεία, τα εμβόλια δεν παύουν να φαίνονται στα παιδικά μάτια μία πολύ επώδυνη διαδικασία.

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι τα εμβόλια, θα λέγαμε ότι είναι οι «εκπαιδευτές» του αμυντικού μας συστήματος. Είναι ένας ασφαλής τρόπος να αναγνωρίσει ο οργανισμός μας μικρόβια ή ιούς και να «μάθει» να τα αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο. Τα εμβόλια είναι στην ουσία, «αντίγραφα» του παθογόνου μικροοργανισμού και όταν εισχωρούν στο σώμα προκαλούν την εκκίνηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

SDFGSDGSDSG

Όπως είναι φυσικό, το εμβόλιο είναι πιθανό να προκαλέσει παροδικές αλλά δυσάρεστες παρενέργειες στο παιδί όπως πόνο, κοκκίνισμα και πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Σταδιακά μπορεί να προκύψει πονοκέφαλος, τάση για εμετό ακόμη και πόνος στις αρθρώσεις. Σπάνια όμως θα εμφανιστεί κάτι πιο σοβαρό. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα να «απαντάμε» στις παραπάνω παρενέργειες με ένα παυσίπονο. Η αντιπυρετική του δράση, σε συνδυασμό με πολλά υγρά που θα ενυδατώνουν τακτικά τον οργανισμό, θα ανακουφίσουν το παιδί. Όσο για το οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος, ένα επίθεμα που έχουμε βουτήξει πρώτα σε ζεστό αλουμινόνερο (το βρίσκει κανείς στα φαρμακεία), θα είναι αποτελεσματικό.

Ακόμη και αν το παιδί «ζορίζεται» να πραγματοποιήσει το εμβόλιο, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία και το μέλλον του. Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για τα παιδιά και δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση. Φροντίζουμε λοιπόν, πριν από την επίσκεψή μας στο γιατρό να ενημερώσουμε το παιδί σχετικά με όλα τα παραπάνω, να το προετοιμάσουμε για τη διαδικασία, ώστε να του είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονη.