Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον πυρετό στα μικρά παιδιά

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον πυρετό στα μικρά παιδιά

VI-80475-DEPON-11/2018

Κάθε γονιός μόλις το παιδί του ανεβάσει λίγο πυρετό πανικοβάλλεται και παρότι δεν είναι κάτι… τρομακτικό, η αντίδραση είναι απόλυτα λογική. Ο πυρετός είναι ένας «σύμμαχος» του ανοσοποιητικού συστήματος που ανεβάζει τη θερμοκρασία του οργανισμού, προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ συχνά το συγκεκριμένο σύμπτωμα καθώς και οι λοιμώξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο στις πολύ νεαρές ηλικίες. Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει 5 με 8 λοιμώξεις ετησίως, με διάρκεια από μία έως και τρεις ημέρες.

Δεν χρειάζεται να στέκεστε αγχωμένοι πάνω από το κεφαλάκι του και να μετράτε διαρκώς το πόσο «ανέβηκε» ή «κατέβηκε» ο υδράργυρος. Μία φορά το πρωί και μία το βράδυ είναι αρκετές. Καλύτερα να είστε πιο προσεκτικοί με τη συμπεριφορά του παιδιού καθώς το παιδί μπορεί να δείχνει δραστήριο, όμως στην πραγματικότητα αυτό να είναι ένας τρόπος να εκφράσει την ανησυχία του ή να αποφύγει κάτι που το κάνει να δυσφορεί. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,5 και 36,7 °C, ενώ έχει εύρος + 0,4°C. Υψηλή και αρκετά επικίνδυνη για ένα παιδί, θεωρείται μία θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 38°C.

222222

Ωστόσο, όταν το παιδί είναι σε μία πολύ ευαίσθητη ακόμη ηλικία, κάτω των 6 μηνών, δείχνει απαθές ή έντονα ανήσυχο, δυσκολεύεται να ανασάνει, παρουσιάσει σπασμούς, κάνει εμετό και ο πυρετός επιμένει για πάνω από δύο μέρες συνεχόμενα, πρέπει να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρο.

Για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό του παιδιού σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Τοποθετήστε κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στο μέτωπο και τις μασχάλες του.
  2. Δοκιμάστε να του κάνετε ένα κρύο μπάνιο. Αν δείτε πως παρουσιάζει τρέμουλο, βγάλτε το από το ντους και βάλτε το κάπου ζεστά.
  3. Προσπαθήστε να καταναλώνει αρκετά υγρά ώστε να ενυδατώνεται ικανοποιητικά ο οργανισμός του και να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
  4. Αφού επικοινωνήσετε πρώτα με τον παιδίατρο, χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη που σύμφωνα με έρευνες ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού.